2019, Peru
     

Colca Canyon

zaterdag 01 juni 2019

Om 6 uur opstaan. Om 7 uur met de bus. Eerst naar het plein van Yanque waar ze al aan het dansen waren.

Het is dan nog -1°C

 
Wat info:

Colca Canyon is de kloof van de Colca in het zuiden van Peru. Hij ligt ongeveer 160 kilometer van Arequipa vandaan. Hij is meer dan twee keer zo diep als de Grand Canyon in Amerika. Daarentegen zijn de muren niet zo recht als bij de Grand Canyon. De Cotahuasi Canyon, meer noordwest gelegen, is gemeten op 3501 meter diep. Door de rare vormen van het landschap (terrassen) en de twee grote kloven is deze plek gemakkelijk te vinden op satellietfoto's. De Colcavallei is een kleurrijk gebied met dorpjes die door de Spanjaarden ontdekt zijn. De lokale bevolking houdt zich echter nog altijd aan de oude tradities en leefwijze en maken dus nog altijd gebruik van de landbouwterrassen.

'Cruz del Condor' is een toeristische plek. De kloof is het woongebied van de Andescondor (Vultur gryphus), een dierensoort die overal ter wereld wordt beschermd. Ze vliegen door de kloof, meestal 's ochtends en 's avonds. In de tussentijd zijn ze op jacht in een verder gelegen gebied. De condors worden al jaren bekeken door toeristen, die erg dicht bij de condors kunnen komen. Soms vliegen ze zo'n 5 meter van je vandaan over je heen. 'Cruz del Condor' wordt flink bezocht door de toeristen. Vanaf dit punt is de kloof 1200 meter diep. 
Opweg naar de Condor, die wel 14 kg weegt, 2,80 m spanwijdte heeft en wel 85 jaar oud kan worden.
Toen we aankwamen zat er één Condor op een rots. Viel ons wat tegen. Volgens de gids zat deze op te warmen. En ja hoor na een minuut of 10 ging het los en kwamen ze van alle kanten.
Veel jongen, die zijn bruin/grijs. De oudere (na 10 jaar) zijn zwart met een witte kraag.

Heel mooi om te zien. En zeker een hoogtepunt. Daarom ook wat meer foto's dan gebruikelijk. 

.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nevado Misme

Het smeltwater vanuit de berg stroomt als een beekje verder en vormt de bron van de Apurímac, de bronrivier van de Amazone.


Volgens een onderzoek uit 2007 begint hier de Amazone rivier en daarmee is de Amazone de langste ter wereld. Langer dan de Nijl.
Terug nog in Maca en Chivay rond gewandeld.

Iglesia Santa Ana in Maca.
Eindelijk de kans om een kaarsje aan te steken voor een behouden reis.
 
 
Waarschijnlijk kan de bevolking hier af en toe terecht voor een medisch onderzoek. Hier zitten ze te wachten voor een eerste screening.
 
Op het plein in Chivay een prachtige fontein.
   

Yanque - Puno

zondag 02 juni 2019

Na de middag gaan we met een busje naar Puno aan het Titikakameer.
Tot dan genieten we van de rust bij het hotel en in het dorpje.
Eerst nog even knuffelen met een baby Alpaca bij het hotel. 
Daarna prachtige klederdrachten van Colca bewonderd.

 

 
 
 
 
 
 
Op naar Puno. Bijna 300 km in een auto, busje, bus en dan nog weer een auto.

Onderweg alleen gestopt bij het hoogste meer in de Anders (Lagunillas meer) wat op 4000 m ligt. 200 m hoger dan het Titicacameer.
 
     

Op en aan het Titicacameer

maandag 03 juni 2019

In Puno hebben we alleen geslapen. Om 8:30 stond gids Guido klaar om met ons op pad te gaan.
In een volgepropt lokaal busje gaan we weg van het toeristische Puno. Waar duizenden bezoekers massaal, snel en goedkoop de toeristische rieteilanden bezoeken en waar de bewoners alleen aanwezig zijn voor de show. 



Wij gaan en dik uur met een bus (koffers er bovenop) en dan met een bootje naar een klein rieteilandje (Uros eiland) waar een hele familie ons verwelkomt en laat zien hoe ze daar leven.



Uros eilanden
De jongste bewoner wacht ons op.
Papa legt uit hoe een riet eiland in elkaar zit. Drie meter riet stapelen en dan de huisjes er op
 
 
De slaap- en tevens woonkamer
En natuurlijk verdienen ze nu wat bij met de verkoop van handwerkjes en zo. 

 
 
Dan gaan we met een rieten boot varen en kijken hoe het riet geoogst wordt
 
 
 
 
Terug aan land lunchen we bij de kapitein van de boot en zijn vrouw die ons ook laten zien hoe zij hun land bewerken. 

 
 
 
Samen met het echtpaar Freddy en Jessica
Żeep maken uit een plantje
 
En daarmee de wol wassen
Bij onze home stay genieten we van het prachtige uitzicht met in de verte Bolivia.
Uitrusten bij dit uitzicht...
   

Mummies, vissen en zeilen

dinsdag 04 juni 2019

Een vrij rustige dag. Met een vissersbootje varen we naar het eiland Tikonata.
Hier is het huisje te zien waar wij logeren.
 
Onderweg halen we nog even de netten op. Net voldoende voor een vissoepje.
 
 
In een aantal grotten op dit eiland zijn mummies gevonden. Allemaal vrouwen. Daar is zelfs een klein museumpje voor. De mummies zijn pas in 1998 ontdekt.
 
 
 
 
Terug staat de wind goed en heisen we de zeilen.

Op de terugtocht horen we ook dat onze plannen worden aangepast omdat er een protest actie is uitgebroken. De bevolking protesteert omdat de mijn industrie mag uitbreiden en daardoor nog meer verontreiniging in het Titicacameer mag gaan lozen.
Ze hebben nu alle wegen naar en van het meer geblokkeerd. En wij zouden morgenvroeg om 6 uur over één van deze wegen vertrekken naar Cusco.
Thuis staat de lunch voor ons klaar
We rusten even uit want we gaan vannacht al om 4 uur op pad en hopen een sluip route te vinden of de blokkades voor te zijn...
   

Chifron - Cuzco met obstakels

woensdag 05 juni 2019



In verband met de aangekondigde staking en wegblokkades werden we al om 4 uur opgehaald met een auto. Op de weg zagen we nog restanten van de blokkades van gisteren maar in een uur waren we al in Juliaca.
Onze chauffeur werd per telefoon op de hoogte gehouden van de voortgang van de bus die uit Puno vertrokken was 2 uur eerder dan gepland om de blokkades voor te zijn.
 
Het bleek allemaal te werken en op een pleintje konden wij in de luxe toeristische bus stappen.
Toen er toch nog een blokkade opdook reed de bus er via 10 km landweggetjes en karrensporen omheen.
Sluiproute om de blokkade heen
 
Uitzicht op de sneeuwpieken van de Andes
 

In Raqchi staat een tempel die gewijd is aan Wiracocha, de oppergod van de Inca’s. Je ziet er ook overblijfselen van terrassen, bruggen, opslagplaatsen en huizen.
 
Om het hele complex is een muur van 3m hoog gebouwd
Er waren 200 van deze meditatie ruimtes
Tot slot wordt het stadje Andahuaylillas aangedaan.

De Petrus en Paulus kerk.
Oorspronkelijk werd er een kapel gebouwd op een oude Inca tempel. In 1610 kwam deze kerk tot stand

In deze kerk zijn schilderijen en muurschilderingen te vinden uit de 16de en 17de eeuw.

 
Rond 16 uur zijn we in Cuzco
   

Cusco

donderdag 06 juni 2019

Eerst wat info over Cusco uit de reisgids.:
====
De geschiedenis van Cusco, dat ‘navel van de wereld’ betekent, was het centrum van het grote rijk van de Inca’s, het Tawantinsuyu (rijk van de vier windstreken). Dat rijk strekte zich uit van Pasto in Colombia in het noorden tot aan de rivier de Maule in Chili. Volgens de overlevering werd de plek van de hoofdstad bepaald door de oerouders van de Inca’s, Manco Cápac en Mama Ocllo, kinderen van de zonnegod en geboren uit het Titicacameer. Zij hadden de opdracht om het centrum voor een te stichten rijk te vinden. Daartoe hadden ze een gouden staf bij zich, die op de juiste plaats gemakkelijk in de grond zou glijden. Die plaats bleek Cusco te zijn. Ze vestigden zich vervolgens hier en leerden de primitieve bewoners van het gebied weven, keramiek te vervaardigen en het land te bewerken. Tijdens het regime van de Inca Pachacútec Yupanqui, in de tweede helft van de 15de eeuw, breidde het Inca-rijk zich enorm uit. De Inca’s overwonnen andere inheemse volkeren en drongen deze hun taal, het Quechua, en hun religie op. De stad Cusco werd omgevormd tot het schitterende religieuze en rituele centrum van het rijk.

Toen de Spanjaarden Cusco op 23 maart 1534 veroverden, stonden ze perplex van de pracht van de stad. Maar al snel stortten ze zich zonder scrupules op alle gouden en zilveren kunstvoorwerpen die ze konden vinden en smolten die vervolgens om. De tempels en paleizen van de Inca’s werden omgebouwd tot herenhuizen en er verrezen kerken in de Spaanse koloniale stijl. Spaanse bouwwerken werden veelal opgetrokken op de fundamenten van de Inca-paleizen, uit praktische overwegingen, maar ook om de Spaanse overwinning duidelijk te tonen. In Cusco is nog steeds goed te zien, hoe de onderste muurgedeelten van veel huizen uit Inca-muren bestaan. De stad ontwikkelde zich langzamerhand tot een stad van mestiezen, zichtbaar zowel in de architectuur als in de cultuur. Een enorme aardbeving verwoestte de stad in 1650 voor een groot deel; dit leidde uiteindelijk tot de wederopbouw in een nieuwe Cusco-stijl met veel houtsnijwerk en schilderingen.

 

Qenqo

Het is een van de grootste Huacas (heilige plaatsen) in de Cusco Region. Veel Huacas waren gebaseerd op natuurlijk voorkomende rotsformaties.

Binnen in de tempel werden de doden geprepareerd voordat tot mummificeren werd overgegaan
Dan naar Christo Blanco. Een Christus beeld dat hoog boven Cusco uitkijkt. Het is een miniatuur van het beeld in Rio.
 
Vervolgens naar het complex van Sacsayhuamán. Wat info:
===
Het beslaat een totale oppervlakte van ruim 3000 ha. Het omvat tweehonderd archeologische plaatsen, waarvan het fort de bekendste is. Dit fort is bijzonder fotogeniek vanwege de langgerekte Inca-muren die op drie platforms boven elkaar evenwijdig door het landschap kronkelen. In feite zijn dit de onderkanten van een gigantisch bouwwerk, want oorspronkelijk waren de muren zeker 3 m hoger. De kleinere stenen die boven op de grote onderste stenen gerust hebben, zijn echter in de loop van de eeuwen verdwenen. Na de verovering namen de Spanjaarden de stenen mee voor de bouw van huizen en van de kathedraal in Cusco. Tot 1930 konden stadsbewoners nog tegen een klein bedrag stenen meenemen om hun huizen mee te bouwen. Hoe het fort er oorspronkelijk uit heeft gezien is daarom niet meer aan te geven.

Waarschijnlijk had het fort een religieuze betekenis , hoewel het ook een militaire functie gehad zou kunnen hebben. De zigzagvorm van de muren geeft mogelijk de tanden van de poema weer omdat Sacsayhuaman de kop vormde van de poema waarvan de stad Cusco het lijf was. Er zou een belangrijke tempel gestaan hebben, gewijd aan de Andijnse kosmologie, voor de verering van Inti (zon), Quilla (maan), Chaska (sterren) en andere hemelse godheden. De onderste stenen van het fort zijn gigantisch, de zwaarste weegt wel 140 ton. De stenen zijn waarschijnlijk afkomstig van een rotswand die 3 km van het complex ligt. Hoe de Inca’s deze stenen destijds hebben kunnen verplaatsen en de vormen precies aan elkaar hebben weten te passen, blijft giswerk. De stenen vertonen praktisch geen versiering of inscriptie, maar zijn hoofdzakelijk glad gepolijst.
Vermoedelijk was het complex rond 1508 klaar. Volgens schattingen zouden er vele duizenden arbeiders aan gewerkt hebben gedurende zestig jaar. Over de vraag of de onderkanten van de muren er misschien al veel langer stonden dan de rest van de constructie, zijn de archeologen het niet eens.

Ook te zien zijn een ronde en twee rechthoekige onderkanten van drie torens. Van de ronde toren zijn drie concentrische, cirkelvormige stenen muurtjes overgebleven, van de andere twee torens alleen nog resten.
===
 
Daarna dalen we af door nauwe straatjes en veel trappen naar het oude Cusco en bekijken naast vele andere dingen Klooster en kerk Santa Catalina en de Kathedraal.
De waterval bij de Plaza de San Dominico
 
Hier is te zien hoe in de stad op oude Inka muren is gebouwd
Santa Catalina Church and Convent
 
 

Cusco Cathedral

 
 
Op het centrale plein werd de hele middag al gedanst door speciale groepen van jong en oud
De poort van San Francisco
Ons leuke en goede hotel: Hotel los Niños
Een heel bijzonder project is het Hotel los Niños, dat voortkomt uit de Stichting Niños Unidos Peruanos. Deze stichting werd in 1995 in het leven geroepen door twee Nederlanders, Jolanda van den Berg en Titus Bovenberg. Dit gebeurde nadat Jolanda een bezoek had afgelegd aan Cusco en getroffen was door de groepen kinderen die daar zonder enig toezicht en perspectief over straat zwierven. In de loop der jaren adopteerden ze een aantal van die kinderen met behulp van fondsen uit Nederland. Ze kregen daarbij veel aandacht en ondersteuning van tijdschriften, kranten en tv-programma’s. Iedere keer wanneer er weer donateurs bij geworven waren, konden ze een extra kind adopteren. Inmiddels zijn dat er twaalf en is het aantal donateurs de duizend al gepasseerd. In 1998 lukte het hun om in Cusco een hotel te openen, waarvan de winst gebruikt wordt voor het onderhouden van de geadopteerde kinderen en voor het kinderrestaurant. Het hotel is gevestigd in een 17de-eeuws koloniaal pand, niet ver van de Plaza de Armas. Alle kamers liggen rond een ruime patio en dragen de namen van de geadopteerde kinderen. Inmiddels zijn er twee hotels waar de bezoekers verder worden geïnformeerd over het project. De vier Niñoskinderrestaurants bieden vijfhonderd kinderen uit Cusco zes dagen per week een gratis warme maaltijd. Bovendien mogen zij een keer per week douchen en krijgen ze medische verzorging en kleding. De hotels en de restaurants hebben zestig Peruaanse medewerkers in dienst en draaien bewust niet met vrijwilligers omdat op deze manier zestig Peruaanse gezinnen van een inkomen worden voorzien.  Het prijsniveau ligt wat hoger dan van vergelijkbare hotels maar je weet als gast welke doelen je ondersteunt.
   

Cusco - Ollantaytambo, vrijdag 07 juni 2019

In een bus met gids gaan we naar Ollantaytambo. Onderweg stoppen er eerst bij Pisac om de ruïnes van een Inca stad te bekijken. En de vele terrassen voor de landbouw.
Brede landbouw terrassen
Bovenop de berg bouwden ze de tempel en sterrewacht
 
Overledenen worden in de bergwand begraven
 
Voordat we naar het hotel gebracht worden bezoeken we eerst de Inca ruïnes boven de stad Ollantaytambo. Dit is een oud Inca fort met mooie terrassen.
 
Een geniaal watersysteem
Ook op de berg aan de overkant zijn nog bouwwerken te zien
Deze stad beneden was er al voordat de Inca's kwamen
Je ziet hier een gezicht. Op 21 juni komt de zon op bij het puntje van zijn neus
Heel precies passen de stenen van de tempel in elkaar.

We hebben nu al zoveel Inca bouwwerken gezien dat de vraag opkomt of het nog wel zin heeft om de Machu Picchu te bezoeken? Dat beantwoorden we dan achteraf wel want de kaartjes zijn al gekocht.
Gezellig samen in een piepklein restaurantje in Ollantaytambo
   

Ollantaytambo

zaterdag 08 juni 2019



Vrije dag in Ollantaytambo. Het is hier feest vanwege Johannes de Doper en de Zon (Inca's). Heerlijk in het stadje rondgelopen en op een terrasje gezeten en kijken  naar alles wat voorbij kwam en dat was veel. Vanavond gaat het gewoon door. En om de zoveel minuten schieten ze met carbid oid en dat weergalmt zo mooi tussen de bergen.

Tegenover ons hotel word een oude Inca woning in stand gehouden. Dit is de keuken.
En de eetvoorraad vult zich zelf weer aan.

Doordat ze voldoende te eten hebben lopen ze niet weg
Met gekeurd zand wordt hier een mozaïek gemaakt.
Op twee hoeken van het plein lagen immense boomstronken te roken. Waar het goed voor is weer ik niet, het is traditie, maar wel milieu onvriendelijk
De klederdrachten komen binnen
 
Zwarte Piet is hier gewoon geaccepteerd
Dit model wilde voor 2 sol wel even poseren (50 ct)
 
 
 
 
 
 
De wevers zingen voor de kerk maar die blijft gesloten
 
Dit is een van de weinige oud Inca dorpen waar het watersysteem nog functioneert
   

Koffie plantage

zondag 09 juni 2019



Om 8:30 uur vertrekken we met gids en chauffeur naar de koffie plantage van Julia.

Eerst moeten we een pas over van 4300 m om daarna af te dalen naar 1400 m.

Andes gans
 
 
 
We lunchen eerst en daarna krijgen we een rondleiding door de tropische tuin, proeven heel veel lekkere vruchten.
 
Bananen met bloem
Koffie
 
En zo pluk je mandarijnen

Een demonstratie van hoe je koffie maakt. We moeten eerst zelf de rode bessen plukken.
Hier worden de bonen uit de vrucht geperst

De bonen worden daarna een paar dagen in de zon gedroogd
Hier worden de schilletjes van de boon verwijdert
Hier worden de schilletjes van de bonen gescheiden
Koffie branden in een stenen kom
De koffiebrander aan het werk
 
Verse gebrande bonen malen
 
En dan is er koffie...



Als je ziet wat ze daar allemaal voor moeten doen dan smaakt de koffie nog veel lekkerder.



Wat ook wel heerlijk was is dat er hier geen honderden andere toeristen zijn.